Om Medelpad

I mitten av Sverige, från Sundvall i väst till Överturingen i öst, Liden i norr till Njurunda i söder sträcker sig landskapet Medelpad. Här finns också Sveriges mittpunkt Flataklocken. Genom landskapet rinner de två älvarna Ljungan och Indalsälven, den ena lugnt och harmoniskt, den andra äventyrligt och dramatiskt. Samhällen reser sig längs med älvarna och kust. Den vackra naturen varierar stort från hav och kuststräcka, berg- och dalgång till sjöar, älvar och skog. Tack vare Medelpads geografiska placering bjuder naturen varje år på en resa genom de fyra årstiderna. Så här beskriver Ludvig Nordström årstidsväxlingarna från och med höstens antågande:

”Då blir Medelpad som en gråviolett björnfäll, randad av eldröda och guldgula mönster; björkarna och asparna i höstskrud, tills en natt kommer med flammande norrsken, varpå havet stiger svart och sprutande under nordostens flygande moln- färgprakten lyfter som en svärm fjärilar mot svarta rymden, virvlar bort och försvinner i en första snöby. Sommarens skådespel av färg är förbi, dess varma dofter efterträdas av den råa dimlukten från skogens myrar, och i fem månader är det paus till nästa strålande föreställning, då blåsipporna åter föra våren över bygderna och liljekonvaljerna i björkhamrarna låta sin doft av urgammal, hednisk längtan och förväntan tolka naturens uppvaknande och solfestens återkomst.” (Sverige del 2. 1937, 7)


Medelpadsdräkten
Ingrid Nilsdotter var född år 1733 i Byn, Torps socken. Dagen efter sitt bröllop sägs hon ha burit denna vackra ungmorsdräkt. Kjolen hon bar var sydd av ett hemvävt halvylletyg med ränder i klara färger. Livstycket till kjolen var sytt av ett rutigt köptyg i vitt, rött och rosa. Ett blommigt förklädestyg i brunt och vitt har också hittats i Torps socken. Ingrid Nilsdotters dräkt och förklädet har tillsammans sedan kommit att kallas för Torps dräkt och blivit den traditionella folkdräkten för Medelpad. (Liby, Håkan. Folkligt dräktskick och folkdräktsrörelsen i Medelpad, Rapport Nr. 8, 1984).

Vill du läsa mer om Medelpadsdräkten: www.hemslojden.org/forening/medelpads-hemslojd/